Thursday, 26 May 2016

Hai For 2016 !

Dengan lafaz bismillah. Saya kembali menulis.
Lama juga tak menulis dalam blog ni.
Nampak agak berhabuk sikit.

Hampir setahun juga menyepi. Sememangnya belajar selama setahun setengah di tingkatan 6 mengajar saya untuk fokus lebih kepada pembangunan kendiri sebagai persediaan menghadapi alam universiti. Di alam form 6 jangan cakaplaa. Memang busy tapi tak lah busy 'gila'. Jadual masih juga macam budak sekolah biasa. Cuma ada sedikit kelonggaran namun tetap perlu berdisiplin.

Bukan tak ada masa untuk berblog, cuma masa yang ada itu cukup mahal. Seh.. Dahlah setahun setengah. Ko sempat nak memain sangat? Tak dapat lah. Benarlah, guru BM masa sekolah menengah pernah bagitau yang form 6 bukan lah masa untuk kau relax belajar. Struggle! Itu yang perlu untuk kau lakukan. Bukan masa SPM jew nak struggle. STPM juga perlu. *dah macam mak-mak membebel dah...

So 2015 hang macamana?

oh 2015? Macam biasa lah. Tapi cukup mahal sebenarnya pengalaman di Tingkatan 6. Banyak kisah suka duka. Malah boleh sudah kali saya buat drama. Banyak yang saya pelajari. Kawan pun ramai. Tapi taklah sama dengan universiti. Sana lagilah ramai sampai ko boleh tak kenal kawan sekuliah. Nampak..betapa gambaran ramainya manusia di situ.

Disitu saya belajar segala erti.
Keberkatan.
Friendship.
Kasih sayang sesama insan.
Hormat menghormati.
Hmm. dan banyak lagi.

Awak tahu? betapa mahalnya sebuah erti itu? hmm.
Langkah saya ke sana juga membawa beberapa perubahan kepada diri.
Yang pastinya, ada perubahan yang positif.
Sebab itulah ada entry ini :::::JAWAPAN ISTIKHARAHKU::

Dan yang paling saya suka majlis ilmu.
Bukanlah nak kata saya budak kaki masjid. Tapi memandangkan sekolah saya dulu terletak di pusat bandar, so majlis ilmu di masjid-masjid berdekatan itu kira aktiflah. Seronok sangat. Kiranya, niat menuntut ilmu tu tercapai, Macam tu lah.


Pesan untuk adik-adik form 6...

ok .. untuk adik-adik yang masih baru dalam dunia form 6, akak nak pesan jangan layan sangat perasaan nak ikut kawan-kawan masuk universiti. Maksud akak, biarlah hala tuju kita untuk menuntut ilmu ni adalah berdasarkan pilihan kita sendiri ya.. Sebab itulah ramai yang jatuh gedebak-gedebok ke lantai kegagalan sewaktu belajar... hanya disebabkan suka ikut orang lain. Nak ada kawan alasan mereka... tapi hakikatnya kawan tu kita yang kena create sendiri. Maksud akak.. cari sendiri.

dan kepada adik-adik yang dah kira 'matang' lah dalam form 6 ni, jangan pula korang nak takut-takutkan junior. Bagitau diorang ni subjek susah la .. kerja kursus berlambak lah...tak dapat belajar sebab kerja kursus lah..apa-apa lah cerita negatif form 6 ni. Jangan ye. Segala benda akan menjadi susah kalau kita tak berusaha memudahkannya. Biasalah tu belajar memang susah, kalau tak nak jadi jahil kan.. Lagi perit menanggung sebuah kejahilan. Cuba matang sikit. Form 6 ni mematangkan kita tau. Walaupun perangai nampak bebudak sikit, tapi pemikiran tu kena luas. Itulah produk PRA-UNIVERSITI sebenarnya.


Baiklah. Potpat pot pet dekat sini tak sedar azan dah berkumandang.
Jom menuju kejayaan!
Ada waktu terluang nanti, saya akan terus menulis. In shaa Allah.
Banyak ibrah yang nak dikongsi.
Saya sekarang ni agak aktif di telegram sahaja disebabkan ada masalah line yang selalu tak lurus.

Ada telegram, bolelah taip keywords ini 'Pensil Kontot'.
ok Jumpa disana ya!