Saturday, 4 October 2014

Pengorbanan satu kenikmatan

Assalamualaikum....
Salam eidul Adha.
Apo khabo semuaaa? Sihat?

As form 6 student, kehidupan sangat busy. Terasa diri INI macam budak uni sudah. Even kengkawan yang lain nampak steady , tp hakikatnya kita sama.

Betul kan?
Aku juga percaya , bebudak matrik pun  sekarang Ni tengah struggle belajar. Teringat pula , sorang cikgu pernah berpesan dengan aku "kejayaan ITU perlukan pengorbanan". Pengorbanan Dari segi tidur , makan , Melancong... And so on... Uwuwuwwuwu. (T T) ... Tapi effect setelah berkorban ITU sebenarnya juga sangat best kan.... Cuba try test la Tanya dengan orang-orang yang telah berjaya. Diorang punya pengorbanan tu bukan calang-calang. Kengkadang tidak terimagine...

Tapi,
Adakah pengorbanan INI cukup berbaloi untuk kita masuk ke syurgaNya?
Kita mampu untuk buat pengorbanan untuk kejayaan duniawi... Tapitapitapi.. Untuk akhirat?

Pengorbanan yang kita buat Ni kita anggap besar pada mata kita. Pada pandangan Allah?

Nawaitu ITU sangat penting.
Even kita sudah berkorban, walaupun tidak mendapat hasilnya di dunia... Inshaa Allah ..di akhirat nanti pasti ada hasilnya...

Allah uji kita.
Sabar.
Kita nak ITU Dan INI. Tak dimakbulkan. Tak pa. INI ujian. Allah nak uji setakat mana kemampuan Kita untuk bersabar.
Penat belajar?
Tak pa. Bertenang.
Tiada penuntut ilmu yang tak penat.
Berpenat jak kita dulu.... Berpengsan ja kita dulu belajar supaya kita tidak akan menahan peritnya kebodohan suatu hari nanti.. Kankankan?

Muhasabah Dan muhasabah.
Kembali ke jalan yang benar.
Semoga aidiladha memberi keinsafan kepada kita.

Salam eidul adha. Pengorbanan ITU satu kenikmatan.