Friday, 18 April 2014

Seminar Motivasi Thalassemia

Assalamualaikum pembaca sekalian alam.
Hang hang hang. Tengah buat apa tu?
Last week, aku attended satu ceramah motivasi yang sedikit sebanyak memberi aku pengetahuan mengenai salah satu penyakit yang penghidapnya agak ramai di asia tenggara.
Actually, agak pelik juga mengapa ramai orang asia yang menjadi penghidap penyakit ni??
Serius, aku pun heran. 

Aku datang penuh harapan untuk menimba ilmu dekat dewan dan alhamdulillah kedatangan aku tak sia-sia.
Pihak penganjur menyediakan beberapa slot ceramah.
dan antara yang menarik perhatian SN ialah ceramah daripada salah seorang pesakit thalassemia yang telah BERJAYA!!
Mintak maaf la ye kalau ada pembaca blog ni yang penghidap penyakit ni. Aku nak cakap la yang first impression aku mengenai pesakit ni ialah mereka hidup sepanjang hari di hospital.
Tetapi rupa-rupanya, mereka juga boleh bekerja seperti orang lain, even though mereka ni terikat dengan ubat-ubatan and penambahan darah setiap bulan.
Kakak yang berjaya tu share pengalamannya sebelum berjaya.
Dia kata dia malas nak sekolah. Malas belajar. Dan segala-galanya malas. Taknak ambil tahu pasal study.
Namun , apabila usianya menginjak 10 tahun, doktor yang sering merawatnya berkata, "Lebih baik awak tak payah datang hospital. Tak payah tambah darah. Tak payah Injek segala. "
Dan kakak tu pun berfikir apa rasionalnya doktor itu berkata sedemikian.
Dan akhirnya dia kembali bersekolah.
Cabarannya bukan hanya terhenti disitu sahaja. Apabila dia telah tamat SPM , dia nak sambung study. Ibunya tak izinkan dia belajar jauh-jauh. 
So, dia ambil keputusan untuk sambung study form 6. 
Pointer nya tinggi dan dia ditawarkan untuk memasuki universiti. 
So, ibu dan ayahnya membenarkan dia untuk belajar di Universiti Malaysia Sabah dalam bidang psikologi. 
dan kini dia telah menjad Pegawai Psikologi di Hospital Likas, Kota Kinabalu.


Nah kan? sesiapa pun boleh berjaya. Toksah putus harapan segala. Orang tak boleh sekat kejayaan kita selagi kita ada keinginan dan usaha untuk berjaya. Okeh habis topic si kakak tu.

Aku pun try la masa tu tengok sekeliling. Upps! Ada kempen menderma darah. Nak derma , takut pengsan . Tak cukup kekuatan untuk melihat darah yang berpain-pain. Ya lah kan, diorang bukannya ambil darah banyak pon. Dalam sepain jerrr. Tapi imaginasi aku yang lelebih. Takut pengsan la apa lah. So, aku ambil keputusan untuk hanya melihat keadaan sekeliling . Ceeeeeeze...





Semuanya bermanfaat. 


Thursday, 10 April 2014

Alhamdulillah !

Lesen L tuan ambe dah keluar!
Besok aku mula drive kereta. Hahahaha.

Actually, aku sudah mendrive hari tu.
tapi tu cuma percubaan sebelum keluar lesen L .
Punyalah mengigil semacam. bagus kalau sejuk masa tu.
aku tak pernah ada pengalaman driving. SO?
faham-faham je lah masa tu.
Pak cik tu pun membebel dengan aku.
"Kan pak cik sudah cakap, jangan buat macam ni. Mati enjin nanti. ". and blablabla.
Aku macam tidak makan saman jaa..

Sikit lagi terlanggar tu tembok.
Umi aku tak suruh drive selagi tak belajar asas di Pusat Latihan.
Aku akurlah.
Lesen motor pun aku naaak!
Tapi umi tak kasi.
so?
TOKSAH DERHAKA!
aku pasrah. ada hikmah tu . Ya. Ibu lagi dulu makan garam, so dia tahulah apa yang terbaik untuk anak dia.

Update aku ni lah. Besok besok , ada masa and Allah panjangkan umur, aku update lagi.

*TERUSKAN MEMBACA .

Tuesday, 1 April 2014

Pening !
















Nash mula pening.
memikirkan MH370.
Bukan kapal, tapi apa yang ada di dalamnya. Sahabat walau tak sebangsa.
Berbilang bangsa mendoakan keselamatan mereka, tak kurang jugak memfitnah ka entah.

Salahkan k?
Pasukan Malaysia tak buat apa-apa kah?
1 Dunia berbicara. 1 dunia dapat melihat betapa gigihnya mereka mencari dan menyelamat.
p punya angkara?
jangan libatkan soal politik.
walau dilanda kontroversi , tak semestinya dia yang punya angkara.
Kesatuan antara kita perlu .
bab politik tolak ke tepi. Tanam dalam-dalam lagi bagus.

Sekarang, kita masih berdoa. Yakin dan tabah.
Bukan salah pemimpin K atau P.
Kalau salah , mana bukti?
Tuduh menuduh ke budaya kita?
Banyak media di luar sana menyebar berita yang buat aku Pening.pening.pening.
Kita hate kerajaan kita sendiri? sedang orang di negara luar walau tak semua hina kita?
Terpulanglah apa pegangan politik , buat masa sekarang kita perlu bersatu. 
Kesatuan . yaa.. kesatuan.

Kerajaan or Pembangkang perlu bersatu.
Sama-sama menyokong usaha kerajaan.
Nash tak pro mana-mana.
Fikir.


*Dia terus meletakkan penanya di atas meja.