Saturday, 22 February 2014

Restaurant Yang Weird :-)

Hokeh. Alhamdulillah. Update lagi satu entry yang kedua hari ini.

 WEIRDEST RESTAURANT IN THE WORLD.
macam best wei tajuk. Memang best pun. Aku suka. Walaupun ya lah... aku bukannya bercita-cita pun nak makan kat restaurant-restaurant macam tuu. Peliks wei!

Idea aku datang bila aku tengok saluran 707(TLC) di astro. Terus membuatkan otak aku berfikir "Bagus juga tulis benda macam ni. Share ilmu dengan orang lain walaupun sedikit." Kengkadang, Fikiran orang ni tidak dijangka-jangka. Ramai yang berotak Kreatif. Indahnya kan ciptaan yang Esa. Cuma diri kita sendiri sahaja yang perlu berfikir adakah kekreatifan kita itu tidak menyalahi hukum.

Ok. Let's Start.

1. Hajime Restaurant, Bangkok Thailand.

Nampak tu. Siap ada robot lagi. Tak payah guna pekerja yang banyak lah macam ni. Haha. Apa yang saya tahu mengenai restoran ini ialah pemiliknya, Lapassarad Thanaphant  membelanjakan hampir 1 juta untuk membeli 4 robot bagi membantunya di restoran tu. Best kan. Keluarkan duit sekali jer untuk beli robot, lepas tu tak yah bayar gaji.


2.  Magic Restroom Cafe, Los Angeles.




Ni lagi . Menggelikan. Najiah tak berapa suka. Masa makan confirm terbayang tu tandas. Uwekk. Geli untuk menceritakan tentang restaurant ni. Tempat duduknya direka dengan bentuk mangkuk tandas.

3.Barbie Restaurant, Taipei , Taiwan.




 Hah. Ni restoran versi cute. Siap barbie-barbie bagai. Tapi bagi yang "anti" kepada pink tu, aku tak sure la selera makan dekat tempat pinkish macam ni.

4. The Royal Dragon, Bangkok Thailand.



Ni macam best. Terimbau zaman dulu-dulu. Agak tradisional tema restoran ni. Sebenarnya restoran ni menyajikan makanan seafood. Agak besar juga dengan keluasan 8.35 hektar dan mempunyai 1000 orang pekerja. Pelayan yang memakai kostum "tradisional" sebanyak 540. Wahh. Kira ramailah tu.

5. Draculas and Witches and Britches, Melbourne, Australia.


Muka macam badut. Eh! Hantu rupanya. Ni agak menakutkan. Hilang selera.

6. SoldatenKaffee, Bandung , Indonesia.


Restoran yang bertemakan ketenteraan. Bukan tentera Indonesia, namun tentera Nazi. Ada Kontroversi juga restoran ni. Pemilik restoran ini dikatakan PRO NAZI, namun beliau menafikan hal tersebut.


Sumber : The Guardian./weirdestrestaurantintheworld

TERUSKAN MEMBACA!

Kosmetik? Check Dulu...

Yeah! Alhamdulillah. Aku kembali menulis.
Aku dah menulis lebih kurang setahun lebih jugak lah. Bukan itu main topic yang aku nak discuss petang-petang yang hening nih…

Oooh! Tidak !

Aku dah macam allergi je dengan benda-benda kosmetik ni. Mungkin ini masanya untuk aku muhasabah diri supaya tidak terlalu mengejar kecantikan luaran walaupun hakikatnya aku tak lah kejar sangat sampai nak mampuih benda tu. Tapi, yaa. Macam wanita-wanita normal di luar sana, memang juga nak jerawat ni bertempiaran lari. Bukan setakat 100 meter or 200 meter saja, tapi lari selama-lamanya. Haha. Ni yang buat aku frust menonggeng ni bila fikir pasal jerawat.
Masa aku online facebook sabtu lepas, tetiba ada lah ex-guru ganti dekat school aku , *opps! Kini aku bukan pelajar situ lagi…. Uwaawaaa.. sodey wei! yang share pasal satu produk kosmetik. Dia bukan promote, but dia share satu link blog yang membuatkan aku turut bersimpati dengan orang yang menjadi mangsa produk kosmetik ni. Pastu barulah aku rasa macam nak guna bahan-bahan tradisional untuk merawat masalah jerawat pasir di muka ini.
Patut pun umi selalu pesan, “kamu tidak payalah risau pasal muka ni. Nanti hilang juga tu. Tak payah guna produk-produk cosmetic ni”. Tapi aku degil macam apa jak. Ampun mii…
Tapi penulisan entry aku kali ni belum habis. Sabar dulu. Baca sampai bawah. Ada benda penting yang aku nak bagitau korang.
.


Pasal satu produk yang membahayakan kulit. Ni testimony diorang lepas pakai produk SET COLLAGEN PLUS VITA E. Wei, macam best kan nama produk tu. Tapi , nama tidak menggambarkan keadaan sebenar sesuatu benda tu. pecayelah cakap prof. Saidatul Naziah ni. Hekhek. Melampau taraf bangunan.

Baca Blog Nazhatul Azira ni. Dia telah menceritakan pengalamannya memakai produk set collagen ni. Kasihan juga mangsa-mangsa produk kosmetik ni sebab muka diorang jadi gatal-gatal, beruam dan macam-macam lagilah. Dan kebanyakan bahan-bahan yang digunakan untuk produk kosmetik ini sebenarnya adalah bahan-bahan yang sangat berbahaya. Kenapa? Meh kita terjah blog Dr.Zubaidi ini. Dia telah menerangkan secara panjang lebar mengenai bahayanya bahan merkuri dalam produk kosmetik.

Aku harap, usaha kecil aku nak bagitau kamu,kamu dan kamu ini akan berkesan. Boleh pakai produk kosmetik ni, tapi kena siasat betul-betul bahan-bahan yang digunakan supaya kita tak menyesal di kemudian hari. InsyaAllah.*Sebenarnya bukan produk ni jer yang berbahaya. banyak lagi...
TERUSKAN MEMBACA !

Friday, 7 February 2014

Nanti Besaq Nak Jadi Aper?

Huh! Adik-adik , kakak-kakak dan abang-abang sekalian.
Masa kecik-kecik dulu, mak, ayah, auntie , dan orang-orang sekeliling kita selalu ajer tanya tentang persoalan ini, "Nanti besaq nak jadi apa ya".
Aku nak kongsi pasal diri aku.
Masa kecil dulu, pernah aku berangan nak jadi Peguam.
Whoaa... Havoc jugak kan walaupun belum tercapai. Lepas tu, aku nak jadi Pensyarah. *tak tetap pendirian betullah aku ni...
Lepas tu aku nak jadi Dokter. Entah lah. Macam-macam. Tapi setelah aku berfikir masak-masak, sememangnya aku nak jadi doktor. Tapi bukan yang main bedah-bedah orang tu. eeee... Geli.. Aku tak suka   darah...Aku nak Jadi Doktor dalam bidang Psikologi. Aku berminat nak bantu orang. Bantu orang yang bermasalah dari segi rohani mereka. Yaa... Kira usaha la kan nak cari pahala...

Tapi....
Cita-cita aku tu masih tersemat kemas di dalam dada. Aku dah berazam, sekiranya cita-cita aku nak jadi dokter tu tak kesampaian , aku tetap jugak nak ambil bidang psikologi. InsyaAllah. Kiranya, aku nak sediakan payung sebelum hujan.
Bila orang tanya aku nak jadi apa, hah! aku jawablah. Aku nak jadi Doktor psikitiari. Dalam erti kata lain, Doktor sakit jiwa.. Kamu tau, respon diorang apa? Diorang kata aku akan jadi macam orang gila jugak tu nanti. Ooooh Tiidakkkk! Tapi aku ni kan bukanlah jenis orang yang cepat trust dengan orang. So, aku tetapkan jugak diri ini untuk mengejar cita-cita itu.

Sebenarnya, entri kali ini saya rasa amatlah membosankan. Tapi ini adalah sempena menunggu ambang mac yang tak lama lagi berkunjung tiba. Bulan mac lah keluarnya result yang aku tunggu-tunggu. Ya Allah! Aku kena yakin! Yaaa...Yaaa.. Aku kena kuuuaaaattt! *macam tension jer. macam tension ajer.

InsyaAllah, jika Allah izinkan aku menyelami bidang ini, pasti Dia akan memakbulkan doa Jie. Sekiranya doa Jie tidak dimakbulkan , mungkin Allah ada rancangan lain yang lebih baik untuk Jie.

Hmm... sahabat-sahabat sekalian, doakan kejayaan Jie okay. Sesungguhnya doa kalian itu amatlah penting untuk kejayaan diri ini yang serba kekurangan ini...




Jom Teruskan Meneroka Blog Jie :-)