Saturday, 22 June 2013

oh MY KIMIA KE DESA!

huh! aku budak desa.

Kemarin, aku baru ja pergi kat satu program. This program actually organised by Jabatan Kimia Malaysia. Whoaaa! sukanya akuu... kenapa? sebenarnya, kebanyakan perkara yang berkaitan dengan kimia ni aku sangat suka.  yes ! memang aku suka.

So, memang dah tabiat aku. sangat suka mengunjungi segala pameran. dan aku takkan lupa akan sesuatu perkara yang sangat penting bagi aku. apa perkara tu? kamu mau tau apa? hahaa.... Pamplet yang di beri percuma di setiap pameran..  hmm.. bagi aku, pamplet tu penting sebab banyak info-info yang bagi aku menarik kat dalam tu.

Antara yang aku dapat la kan dari program tu ialah,

1. Dapat tahu bagaimana sebenarnya proses bekalan air bersih ini disalurkan.
2. Eksperimen. ada beberapa kaunter eksperimen dibuka. pelajar yang dipilih oleh guru mp kimia ni akan buat Demonstrasi dengan pengunjung.
3. Jumpa Member. hm. walaupun sebenarnya member-member aku tu kebanyakkan nya berjiran tetangga dengan aku, tapi jarang ouh kita berjumpa. kenapa? sebab aku ni jarang keluar dari rumah. Terperap laa katakan. (Tapi bukan katak bawah tempurung ek).
4. Motivation. Disamping ceramah&taklimat pasal kimia, diorang ada jugak buat slot pasal motivasi. best yo.      hidup ni perlukan motivasi. saya setuju tu. tapi banyak kata-kata semangat yang penceramah tu share, antaranya ialah "Jika anda fikirkan yang anda Boleh, Maka anda boleh" , "Kebanyakkan daripada kita gagal kerana kita fokus kepada perkara yang tidak penting, terutamanya perkara yang negatif. Oleh itu, fokus kepada apa yang kita mahu."..


Best kan? Sepatutnya hari ni aku mesti jugak pergi kat Program tu. Unfortunately , aku tak dapat pergi kat sana. Ada kerja sket. Maaf ye kengkawan :)

=) Ada masa, aku share ya dapatan aku kat program tu.

Terima Kasih, Semuanya.

Assalamualaikum and Haii semua.. so lama kan aku tidak update blog ni.. hish3... aku bukan sengaja-sengaja tau! Busy... (ceh macam orang yang dah keje pulok).. sory... haha..


haritu aku mau cakap pasal perkembangan aku dengan Bahas kan?? hah! Aku nak cerita la ni.. yang sakit kencing tu tahan dulu, yang nak tengok TV tu , tutup dulu tv tu.. (merepek la awak ni saii).. yayayaya.. 

BEGINI,

Seminggu yang lalu, bersamaan dengan 13 Jun , aku ngan member pergi ke SMK Kota Marudu untuk pertandingan Peringkat PBU. And thanks to Allah sebab we're the winner! Alhamdulillah.. selang beberapa hari selepas tu, em..lebih kurang tiga atau empat hari la gitu, kami pergi ke peringkat Nergeri Sabah di Daerah keningau.. nama sekolah tu SMK Gunsanad.

So??
Berkat doa Ibu bapa, guru-guru , dan anda semua, kami dapat mara ke peringkat kebangsaan.... Terima kasih semuanya.




P/s:  Aku sebenarnya tulis kat blog ni bukannya nak bangga , just mau share je kejayaan ni dengan kamu semua... sori la ye, pendek amat entrynya :)

Saturday, 8 June 2013

first giveaway by nurin aireen & ieyra ghani

                                 

klik banner untuk join

Assalamualaikum. Akhirnya tercapai jugak hasrat nak buat first GA tapi bukan sorang sorang tau. GA ni berpartner. Terima kasih tak terhingga kepada para sponsor yang sudi sponsor GA first kami ni. Hehe okay dah, malas nak berintro panjang panjang karang merapu ke bab lain. Dengan lafaz bismillah, kami merasmikan GA ni. Nak join GA first kiteorang? Klik banner kat atas. Hadiah-hadiah menarik menanti anda!




 Buku A Doctor In The House Tun Mahathir Biography bernilai RM100
 Buku Islamik
 Bling bling stylish necklace
 Keychain Cameron Highland
 Owl Keychain Felt
 Keychain Little Domo
 Novel The Wedding Breaker 
 Bookmark Tribal
 Shawl/Tudung bawal
 Bookmark doodle
 Bunny fridge magnet
 Shiseido mask
 Sebanyak RM 135 topup ditawarkan untuk para pemenang!


    Klik sini untuk tengok gambaran hadiah dan pembahagiannya! =)





  Jangan risau, pemilihan pemenang adalah 100% menggunakan pak cik random.org. Biar   
  adil untuk semua.


SESIAPA YANG TIDAK MENGIKUT SYARAT, AKAN DIBATALKAN PENYERTAANNYA JADI TOLONG JUJUR!


Kami mencari seramai 54 orang pemenang!! Jom meriahkan GA pertama kami! Mana tahu rezeki anda kali ni! Goodluck 

Friday, 7 June 2013

Cara Melegakan Gastrik

Assalamualaikum bloggers!
Buat apa tu? Ouh! Ada yang maseh tidur ya.. haha.. jangan sampai tak sempat sarapan pagi tau… kenapa saya cakap macam tu? Hem.. sebab hari ni saya nak bagi tips pasal cara untuk melegakan gastrik . semua sila ambik perhatian. Sediakan buku nota dan alat tulis anda. Hahaha.. just kidding tapi apa yang aku cakap pasni benda yang betul la.
Sebelum saya nak cerita pasal cara melegakan penyakit ni, lebih baik saya bagitau tentang apa itu gastrik.
Ok. Harap dengan penerangan yang serba sedikit tadi difahami lah kan.

GASTRIK

Gastrik atau istilah perubatannya, gastritis, adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding/pengalas/mukosa perut yang mempunyai rawatan yang efektif. Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang turut menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut.

 Ok , tibalah masa untuk aku bagitau macamana nak legakan sakit gastrik apabila anda diserang. Caranya mudah je. Anda tau apa ni?

jenama apapun tak kisah. asal susu pekat.

Mestilah tau bah kan. Tanya lagi. Ni susu cap junjung. Selain daripada digunakan untuk minuman atau bahan campuran dalam makanan, ia jugak boleh digunakan untuk dijadikan ubat gastrik. Bagaimana caranya… ouh.. mudah saja. Caranya ialah dengan mengambil sesudu susu ni (walaupun rasanya teramat manis kau telan je )…hah! Itu ja caranya. Tapi kot-kot ada yang tak caye. Kita hanya mengikhtiarkan je kan. Tuhan yang tentukan.. tapi InsyaAllah, memang ubat ni mujarab. Mak bapak aku ada sakit ni. Malah sakit ni selalu serang diorang. Jadi adalah member-member diorang tunjuk cara ni dan Alhamdulillah berkesan!!! So, siapa-siapa yang ada sakit gastrik ni, anda boleh cuba cara ni.

Nak tambah pendapatan ? Tekan SINI!

Tuesday, 4 June 2013

Cuti sekolah :)

Assalamualaikum bloggers!
Cuti-cuti sekolah gini?Kamu buat apa?
Aku?Ouh. I’m going to school for our LATIHAN. Ehm.Alhamdulillah, setelah menang pertandingan Bahas haritu, Allah mengizinkan team sekolah untuk mara ke peringkat PBU.Owhya.Aku ada jugak post entry pasal bahas ni haritu. Kalau mau nengok tekan SINI.

gambar sekolah

Hah, ni gelagat-gelagat aku dengan member time latihan. Tapi yang dating practise hari ni hanya beberapa orang jak.Aku, C Nadzreen dan Shakila.Iskandar n Zahrin ada hal sendiri yang tak dapat dielakkan.Walaupunbegitu, kami tetap menjalankan latihan dengan perasaan yang riang..haha, sampai cam gitu sekali ye?
serius muka :)


ni shakila

nadzreen


Cikgu Jai ada bawak sorang budak yang cute.Namanya Firaz Muiz. Hensem arr nama. Secomel wajah.Mula-mula, dia tidak layan pon aku.Macam garang kali arr muka aku ni. Hisk! Merepek. First-first memang dia tak layan aku, pastu lama kelamaan lepas dia main kapal kertas ngan shakila, aku panggil ar dia. And then, he came to me. I told to him that I want to take his pic, ouh! He’s sporting pulak… haha..pastu kami jadi kawan.. sukanyaaku!!




Aku tiada adik lelaki bah..tu la pasal aku macam tertarik sangat ngan dia. Haha, hope we meet again ya Firaz. Opps! Adik kila ada request macamana nak buat account Nuffnang. Ok. Pas ni akak tunjuk ye..k Assalamualaikum!


#Excited mood?

Sunday, 2 June 2013

Mengandung Anak Luar Nikah???

Ya Allah. Dari tajuk entry. tak yah pikiaq panjang melebar. Terus bermain diminda kita pasal hukum "Zina". Kenapa aku tetiba cerita pasal benda ni? aku jawab balek arr. Sebenarnya time aku belek2 fesbuk tadi, aku nampak post BH Online pasal sorang remaja 14 tahun melahirkan anak di Bilik air. Astagfirullahalazim... Penyakit nii... penyakit kepada remaja! meh aku bagitau . Setiap tahun ada ja kan cerita "remaja buang bayi " lah dan banyak lagi lah (hehe penat wey kalau aku type semua).. Tu laaa... jaga hati tu. Nafsu pun sama. Kalau terdesak laa sangat suuka ngan boypren or Gepren tu kan, kawen la. Daripada mende gini jadi, bikin malu je. ok. aku tidak mau la celoteh banyak. bosan lak korang.. tekan gambar di bawah untuk tengok berita tu . Jom! Check it out!

tekan
pergh. Awal dia jadi ibu. Sory ar, aku bukan niat nak menghina. Tapi, kesian anaknya. macamana la nanti ibunya tu membesarkan anaknya tu.



hm. aku pun remaja jugak. Harap kita Dijauhi dari benda-benda pelik ni semua. Amin, InsyaAllah.

#JODOH Kita tu telah ditentukan sejak awal lagi di Luh Mahfuz. 

Saturday, 1 June 2013

"GiveAway Contest Gila Buasir Otak: 110 Juta Kenangan"

Naah! Mari kita ramai-ramai join Kontes ni. Simple ja Syarat untuk join. Hohoho.. tekan banner dibawah!


Tapi ada unik sket ar syaratnya. perlu jawab soalan. 

A. Pada usia berapakah yang anda paling suka sepanjang kehidupan anda? 

    # 5 TAHUN

B. Apakah kenangan zaman silam (manis atau pahit) yang anda paling ingat sampai sekarang?

    # Kenangan Bercuti bersama kengkawan Tadika.



C. Kalau anda diberi pilihan untuk kembali ke zaman silam, ke zaman manakah yang anda mahu pergi dan apakah yang anda ingin perbetulkan atau ubah sekiranya ada?

     # Zaman Sekolah Rendah. Saya ingin berbakti untuk sekolah . (hehe, dulu nakal-nakal sket).

haha. tu jak jawapan yang aku dapat jawab. Apa tunggu lagi, jom Join!!

SEGMEN : Mari Tambah Kenalan Blogger By Mr. K

TEKAN BANNER UNTUK JOIN!
Assalamualaikum Readers and All bloggers!
hari ni aku join satu segmen yg dianjurkan oleh Mr.k. Siapakah Mr. K ?? .. hmm... siapa-siapa lagi yang masih belum kenal dengan dia , boleh click link ni Sini . Jom kita ramai-ramai Join!!! simple ja syarat untuk ikut segmen ni.

#Follower terkini (66). k, lebiu

Maggie, Sedapnya kau?

Assalamualaikum bloggers~ Apa khabar?? adakah anda semua sihat?? hope sihat la kamu semua. Alhamdulillah, since this holiday, my weight was gain. MasyaAllah!!! hahah... bila aku berdiri atas penimbang berat tadi, terkejut beruk aku. kenapa?? aku pikiaq la time cuti ni kurang jugak berat badan aku.. tapiiiii, ouh malu! dari 49 kg (before holidays) dan akhirnya pada hari ini... 53kg!!!!!!!! 5 kilo tuu naik. patut pun aku rasa muka aku macam melebar sket. salah aku juga tu kan? sebab siapa suruh makan banyak. dirumah makanan tidak terhad. Asal ada makanan...zap dan dingap! semua dimakan. tapi dihostel, terhad dan seimbang bah pemakanan. tu la "the benefits stay in hostel". kini baru ku sedar...

ok guys. aku bukan mau cerita banyak sal berat badan aku. ni, tajuk entry ni. semua paham ka? mustahil jugak korang tak faham. Maggie~ yang mi segera tuu!



ni la makanan paling femes di U

tadi aku baru balik dari jumpa cikgu di sekolah. Lepas tu aku ngapp la ni barang.. and suddenly ..aku terfikir pasal something...

terfikir~

pasal.... keburukan benda yang aku makan ni,





dengan seleranya aku makan. padahal ini kesannya... huh!


sumber: Pen patah.com.




lepas aku terfikir pasal benda ni, terus aku google. Bahaya kannn???


#Fikir-fikirkanlah. Selamat Beramal :)