Sunday, 27 October 2013

Aku Graduate dahhh :)

Assalamualaikum pembaca budiman dan rupawan… tautau jer aku kan.
Macam budak u ja kan?

Lama sungguh tak mengupdate blog ni. Busy sangat dengan mr.SPM yang berkunjung kat aku minggu depan. Fuh!! Seram ow, penentu masa depan tuh.

Risau jugak ni. Tapi, insyaAllah. Aku akan buat yang terbaek punya.
Kelmarin, aku dengan member form 5 semua baru je graduasi. Walaupun kami belum habiszz or tamat spm ni. Merasa jugak bah kan pakai baju jubah tu. ohohoho..

Macam sekejap ja masa berlalu pergi. Dulu terasa sangat-sangat lah ingin meninggalkan sekolah. Tapi, time-time di penghujung persekolahan ni, macam berat ja hati meninggalkan sekolah. Ya Allah… hebat betul penangan sekolah tu. banyak sangat kenangan , dugaan , cabaran yang aku tempuhi di sekolah tu. nak cerita kat sini pun, terlampau banyak. Takut ada yang menangis nanti… lols.. merepek aku ni..
Guru-guru di sekolah pun banyak membantu memotivasikan aku yang sering gagal ni. Tapi, aku tidaklah merasakan diri aku ni terlampau teruk sehinggakan aku tension mau terjun bangunan. Opps! Takkan. Kegagalan ni ujian untuk aku. Ujian.. memang ujian!
Kawan-kawan pun beberapa bulan ja lagi mau jumpa. Opps! Bukan bulan tapi minggu. Sedih oww.. wkwkwkwk.. nak nangis pun , tak mengubah apa-apa. Apa yang mampu dilakukan hanya berdoa untuk kejayaan bersama. Betul tak?

Seperkara yang merisaukan aku ialah apabila aku meninggalkan sekolah dalam keadaan yang kurang baik. Maksudnya disini ialah aku tidak menjalankan tanggungjawab aku sebagai seorang pengawas dengan baik. Yer laa… maybe bagi orang lain tu Cuma sebuah jawatan, tapi bagi aku Amanah tu sangat penting untuk ditunaikan. Aku ni pun bukanlah seorang yang sangat amanah dengan tugas. Tu yang aku risau tu. Macamana nanti ya di akhirat. Kita semua dihimpunkan dan Allah pasti akan bertanya tentang Amanah.. sudahkah kita jalankan amanah kita sebagai seorang manusia, anak , pelajar, pengawas dll dengan sebaiknya???benda ni semua kita sering ambil remeh ja…

SPM.SPM. semoga dipermudahkan jalanku untuk menjawab soalan SPM nanti. Semoga Allah melindungi ku sebelum , ketika dan selepas spm ni. Semoga aku dipermudahkan untuk menerima tawaran ke university impianku agar aku dapat menimba ilmu pengetahuan dengan lebih banyak lagi. Amin… InsyaAllah….
Readers semua! Doakan aku ya, walaupun korang tak kenal siapakah aku ini sebenarnya. Kerena doamu begitu berharga (lol..iklan syampu puloook).

Aku dah semakin dewasa sekarang… pasti banyak ujian yang bakal mendatang… kena kuat!


Sunday, 15 September 2013

eh? Kau dah jadi ustaz?

Pelik bin ajaib pula tajuk entry ni. Tu menunjukkan aku kekurangan idea. Pasal kopiah bah perkara yang aku mau cerita hari ni.

Aku selalu dengar, perempuan bertudung labuh tu lebih baik. Aku sokong tu. Walaupun aku ni bukan pengguna tudung labuh yang tetap, tapi aku suka tengok orang pakai tudung jenis tu.

Huh! Kopiah. Aku pun rasa, lelaki yang pakai kopiah ni nampak lebih baik . Walaupun aku pernah juga kan tulis dalam entri yang lalu (SINI) pasal Don't judge the book by it's cover. Tapi , aku rasa lebih smart la diorang pakai tu kopiah. Aku tau, ramai yang segan. Takut kena cakap pak ustaz ba tu kan.

ok kan gini - Image Blog Abg Beka


Jangan la bah segan-segan tu. Budayakan Kopiah ni. InsyaAllah, "keseganan " tu mesti hilang punya. Saya rasa, dengan memakai kopiah , kamu boleh terhindar dari perbuatan yang tidak senonoh. Macam tu juga dengan wanita-wanita yang bertudung labuh dan berpurdah. Walaupun ada juga kan yang kita dengar cerita-cerita yang kurang baik yang dibuat oleh orang-orang yang berpakaian macam ne. tapi jumlahnya sedikit. biasalah tu manusia. Insan. Memang pelupa. Nobody is perfect.


Tenang saya rasa nampak orang  berkopiah. Begitu juga dengan yang bertudung litup. Subhanallah! Aku suka tengok bapa aku berkopiah. Berseri wajahnya...

So, mari kita budayakan segala amalan-amalan yang baik. InsyaAllah, jika nawaitu kita betul, Allah permudahkan kita ke syurgaNya.

Kejarlah Syurga!

Saturday, 14 September 2013

Remaja masa kini

Cabaran terlalu besar semakin aku menginjak dewasa ni. Masa aku kecik-kecik dulu, aku nak sangat jadi besar. Tapi bila dah merasai akan “kebesaran” itu, barulah aku mula rindu dengan zaman kebudak-budakan aku. Nilah kan manusia. Selalu ja tak bersyukur. Bila diberi nikmat yang ni, nak yang lain pula. Manusia…manusia.. Aku selalu gitu. Tak bersyukur. Apalah…

Perangai jangan cakap. Semakin dewasa ni, memang semakin feminine. Owh, fitrah. Yaa..memang fitrah. Setiap yang bernama wanita tu mesti nak cantik kan. Tetapi kengkadang aku pandai bermonolog sendiri. Sengaja buat otak aku ligat berfikir. Aku pakai baju cantik-cantik segala ni untuk apa? Nak show kat siapa? Yaa… Islam memang tak melarang umatnya untuk berhias, tapi janganlah berlebihan. Walau jubah sampai mengheret lantai sekalipun, kalau over sangat, tak leh jugak. Zaman sekarang, memanglah.. jubah memang jubah.. tapi, berlip lap. Maksudnya.. over sangat hiasannya. Eh! Korang jangan cakap aku anti berhias… owh..jauh sekali.. tidaklah..aku just memperingatkan diri yang selalu alpa ni. Bukan membajet alim.

Bab Mata pun orang selalu tunjuk kat orang laki jak. Semua kena tundukkan pandangan. Zaman sekarang, wanita merata tempat. Senang je korang nak ambik. Tapi kena lah ingat, mereka ni bukan baju yang boleh ditukar-tukar. Aku sangat bersyukur menjadi seorang wanita. Banyak kelebihan yang Allah bagi walau banyak cabaran yang harus ditempuhi. Aku jer yang selalu lupa. Hisk! Pelupa lah aku ni. Manusia…wanita pun kena jaga mata jugak…Tunduk….


Bila Hati dah bertaut, mulalah jari jemari menekan punat enpon. Bertanya khbar mulanya, lepas tu soalan-soalan cepumas ditanya.  Memang cinta itu fitrah, tapi yang fitrah itu tidak semestinya 100% baik. Membenci orang itu juga fitrah. Adakah ia baik? Sudah tentu kita jawab tidak. Siapa tak ada perasaan cinta? Memang pelik lah orang itu. Cinta ni banyak. Banyak cabangnya. Tapi yang selalu kita fikir cinta sesama manusia. Aku pun sama. Kengkadang tu lupa Allah. Ya Allah… Apa lah aku ni. Walau tidak menjalin hubungan istimewa, tapi jika teringat orang yang dicinta, dah namanya zina.. zina? Zina apa pulak? Kita tak buat apa-apapun. Tak kiss. Tak touch apa semua… Tapi kita selalu lupa, zina ni ada banyak cabangnya. Aku pun tak berapa nak ingat nak tulis semua. Tapi yang menjadi mukaddimah kepada zina yang besar tu, mesti zina yang simple mimple kan? Zina hati bah… Walau prinsip “tak bercouple” tetap dipegang, tapi hati? Sesuatu yang bersifat abstrak. Susah dijaga kan? Tapi yang susah itu tetap juga dapat dicegah. Tak ada benda yang mustahil didunia ini. Setiap yang susah itu pasti  dapat dilakukan, tetapi memerlukan kekuatan iman serta jiwa. Kita bukan ja mahalkan diri, tapi mahalkan juga hati kita ni.


Asal jer nak citer pasal cinta , panjang gilak entry aku. Huh? Fitrah jugak ke?

Saturday, 31 August 2013

Pagi yang terang... Cukup Indah

suasana kampung

mendamaikan


Alhamdulillah. Hari ini saya masih bernyawa. Allah masih memberikan kita peluang untuk bertaubat. Indah kan dunia? Sesungguhnya Allah itu Cantik dan Suka akan kecantikan 
Besok Trial! Maan Najah Fil Imtihan Sahabat-sahabatku!
SELAMAT PAGI BLOGGERS!

Qasida Burda Shareef With Lyrics



Jom layann.. tengah-tengah malam ni... tenang hati..

KEM IHYA RAMADHAN # Part 1

hmm.. Alhamdulillah. Dua kali suda aq join kem Ihya Ramadhan, dan kedua-duanya memberikan nostalgia@memori yang takkan aku lupa sampai bila-bila. Banyak input dan pengalaman yang baru aku dapat timba masa join kedua-dua kem ni.

Hari raya bah sudah ni kan. Terlambat betuul suda aku bercerita pasal pengalaman ni semua. Tapi bagi yang sudi membaca, terima kasihlah. Bagi yang tak sudi, tak mengapalah. Cheq faham feeling kamu semua.

KEM IHYA RAMADHAN (2012)

masa tu aku form 4. Malam sebelum kami bertolak ke Kem Malanggang, kiulu  tuaran tu, hati kami berat semacam.Time tu aku rasa macam tidak mau ikut ja tu program. Ndak tau la kenapa. Member2 aku yang lain pun rasa macam tu. Tapi kami mesti juga ikut walaupun hati berat. Dahlah masa tu exam setara 2. Lagipun, orang tua-tua kata, jika berat hati, better jangan pergilah.. Tapi , kami tetap yakin dengan ketentuan Allah. Sebab yang menentukan segala takdir tu bukan orang2 tua, tapi Allah..

Jadi kami bertolak ke sana dengan perasaan yang pelbagai. Biasalah, first time kan. Dan aku sudah set baik-baik dalam kepala aku yang aku tak mau jadi penghuluwati. Ya.. berapa kali sudah aku jadi penghuluwati kat sekolah tu... ada-ada ja program yang melibatkan satu form, aku juga ... bagi peluang lah kan dengan orang lain.

dipendekkan cerita, malam tu pemilihan penghuluwati,penghulu dan imam besar. Masa tu aku steady meady la. Aku dah setkan dalam minda.. Aku tak mau jadi penghuluwati lagi.

Tapi...
bila ditanya pelajar putera, tiada respon. beralih pula ke pelajar puteri. diam pula semua. aku tengok muka ketua kem kom tu, macam berubah sket. Aku memang jenis tak suka dengar orang marah. Jadi aku pun berdiri. Semua tengok... Ya Allah. Aku lagi... Kawan-kawan aku pun support aku berabis. "Ko pi ja lah".. Ok..masa tu aku positifkan diri walaupun aku rasa ada yang tak puas hati. Biarlaa..siapa suruh tak berdiri...

Okay. Aku sorang-sorang kat atas pentas masa tu. Kemudian , pelajar putera pula ditanya... siapa? siapa?... Dan rupanya budak sekolah aku juga. Merangkap kawan sepengawas, Si Aminullah.. hmm..ketua kem kom tu sempat lagi berseloroh, "aik, sma sekolah? kamu rancang ka ni??".. aku hanya mampu tersenyum. Tanda hormat dengan beliau. Ok...aku jadi penghuluwati..mesti redha... Tanggungjawab pun ada...

Imam besar? Si Ahmad Amri. Mula-mula tu, aku tak perasan pun yang dia ni aku pernah jumpa masa form 3. Di sekolahnya juga. Masa tu ada kem 1 murid 1 sukan. Fikirkan dia ni budak sukan semata-mata, rupanya seorang Hafiz bah juga... Alhamdulillah dapat kenal dengan sahabat macam tu. Malam tu, ketua kem kom terus panggil nama nya. Mungkin diorang tau kali latarbelakang dia kan.. sesuai la dia pegang tanggungjawab sebagai Imam Besar tu...

Ok...aku pun menjalankan hidup di kem tu sebagai penghuluwati walaupun ada suara-suara yang kurang enak aku dengar. Tapi aku tak kesah... semua tu buang dalam parit je..

Sehinggalah aku dianugerahkan sebagai Peserta terbaik perempuan. Alhamdulillah. Tidak juga aku sangka tu. Rezeki Allah bagi kan... Tu lah first time aku dapat anugerah sepanjang aku join sebarang kem.


pengalaman mengajar aku erti ketabahan, kekuatan dalam memimpin. Risau+takut juga aku pegang amanah ni. Tapi jika bukan kita, siapa lagi??

Friday, 30 August 2013

Budak2 Tedika :

Assalamualaikum malaysiansss..

Yan Abar?
Ape Khabaq?
Kaifa Haluka?

Macam2 lah kau sai.
Tadi aku baru ja balik dari tedika adik aku, Sarah. Diorang ada sambutan Hari merdeka and hari jadi. Best oww.. Sambut ramai-ramai. Masa aku tedika dulu, tiada lah semua tu. Tapi zaman sudah berubah kan. Macam-macam benda baru yang wujud hari demi hari.



merdeka!merdeka!merdeka!
















Sambutan majlis tu sederhana ja. tapi bagi atul, majlis macam ni sudah memadai. Budak-budak tu pun nampak happy sangat. Ibu bapa pun support. alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar.


Tengok tu. Nampak semangat kan?
Masa stay dekat diorang, baru aku terasa macam sudah dewasa. Ya.. tapi pra dewasa lah.

 aku tabik la dengan guru-guru tedika ni... bukan senang tau menghandle budak-budak kecik ni. Aku yang duduk-duduk diam disana tadi , dilanggar..nasib baik dorang tak tumbuk aku...suara budak-budak tu jangan cakap. macam bercakap dengan jarak 100 meter ja. Bagi atul, tu memang normal la kan. sebab adik-adik dirumah pun sama juga. tapi guru-guru tadika ni pun memang power la. Aku betul-betul berterima kasih dengan cikgu aku masa tedika dulu, cikgu Rosnah.  Cikgu ni telah mengajar aku banyak perkara sehinggalah aku berumur 5 tahun. Lepas tu aku pindah sekolah di Tedika lain. Walaupun arwah cikgu Asmah Nenggai sudah tiada dan cikgu cuma mengajar saya selama 1 tahun ja, tapi cikgu juga mengajar saya banyak perkara yang mematangkan diri saya ni.. Saya sentiasa doakan semoga kita bertemu lagi diakhirat sana dengan keadaan yang baik..insyaAllah (Al-Fatihah)...

Jasa guru ni tak ternilai sebenarnya. Lahirnya peguam, doktor , pensyarah semua tu adalah berkat tunjuk ajar guru jugak tu. Jangan dilupakan jasa mereka.


Apapun, Hari ni Hari Kemerdekaan. Semoga kemerdekaan negara ini akan berkekalan sampai bila-bila. korang pembangkang ker, kerajaan ke, bersyukurlah sebab hidup di bumi mesia ni. Kenanglah jasa pemimpin-pemimpin yang terdahulu... uisshhh... kepatriotikan aku sudah meningkat... hahaha..kidding..

serlahkan keyakinanmu

Aku tak bermaksud macam tu!

ya. Aku sememangnya tidak bermaksud macam tu.
Ya Allah, dia salah faham ka?
Kengkadang , apa yang kita buat di muka bumi ni , akan disalah ertikan oleh orang lain.
Mungkin ini dugaan yang Allah bagi dengan aku.
Even though i like him,
but sincerely,
i will keep my heart.
my love.
coz for me,
My feeling is so expensive.

I hope,
he know the truth.
Masya Allah.
sometimes, what i've thinking,
are different with the reality.
so, what should i do???
But I keep this words always in my deep heart "La Tahzan. Innallah ha ma'ana".
This word made me feel strength.

Tak mengapa. Allah akan tunjukkan hal yang sebenar. Mungkin ni semua kisas untuk apa yang telah aku lakukan. So, mugkin aku perlu redha.

Cinta sesama manusia tu hanya sementara je.
Allah dah tentukan siapa jodoh kita.
Mungkin tak ada di dunia, tapi diakhirat menanti.
Aku tak suka dok terkejar-kejar orang yang aku suka. tu bukan stail aku. Pendam tu lebih baik kan?
walaupun banyak citer palsu timbul. haiya.. pelik..

ya Allah,
Engkau kuatkanlah aku. Sesungguhnya aku tahu, ini ujian untuk mematangkan aku. untuk memberi kekuatan kepadaku dalam menghadapi ujian-ujian yang bakal mendatang.

So,
mungkin suatu hari nanti , bila tiba saatnya , angpa akan terbaca jugak entry aku ni.
Sesungguhnya, aturan Allah itu sangat cantik.
Saya yakin bahawa tak da yang mustahil di muka bumi ni.
maaflah. banyak gramatical error.
tengah practice BI ni.

Hmm. Terlalu open entry aku kali ni. tak taulah. aku dah berubah ke?

Saturday, 17 August 2013

CARA MENURUNKAN TEKANAN DARAH TINGGI

Hari tu, aku dah selamat postkan satu tips iaitu Cara Untuk Melegakan Gastrik. Bagi sapa-sapa yang terlepas entry tu , kalian boleh pergi ke link ni.. hmm (SINI).

Kengkadang tu, kita tak sedar bahawa kita tak payah susah-susah beli ubat yang mahal-mahal untuk melegakan sesuatu penyakit, terutamanya penyakit yang kronik. Banyak kan sekarang ubat-ubat yang memahal semua.. ish-ish-ish...

Apapun aku berterima kasih la dengan seorang sahabat FB aku yang baik hati sebab tolong sharekan pasal Cara-cara untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Lepas ni, aku nak hebohkan dengan seluruh ahli kuarge aku pasal info terbaru yang aku dapat. Bukan apa, ramai sangat family aku yang menjadi penghidap Darah Tinggi ni. So, persoalannya di sini, apa ubatnya ya?

Hah! Ni Cincau. Bagi yang tak tau, benda ni senang je nak cari. Tak susah mana pun. Kat kedai runcit kampong-kampong pun ada, apatah lagi kan di pasaraya besaq macam tesco tu.

Ni cincau.



Tapi mustahil juga kamu tidak tau kan ni apa.
Hmm..Caranya ialah dengan memakan cincau ni dua kali sehari. Dalam 3 hari lagi nak jumpa doktor tu, makanlah tiap-tiap hari. Mudah kan?

InsyaAllah, jika Allah izinkan maka tekanan darah tinggi kalian akan dapat diturunkan. Jangan terlalu bergantung harap dengan ubat tanpa berdoa. Makanlah cincau ni dimulakan dengan bismillah.

Salam Sayang dari saya  :)

Friday, 16 August 2013

Haa.. Jangan Silap! Penting Ni!


Assalamualaikum.. Bloggie Comel n Kiut..
Tahukah kamu apa tu Solat JAMAK dan QASAR?
Mari Kita Berkenal-kenalan dahulu dengan solat ni.
Kita kena tahu pasal ni tau!
Sebab, solat ni merupakan rukhsah (keringanan) untuk umat Islam dalam situasi-situasi yang tertentu.
So,
Let’s check it out!
P/s : Maaflah ini aku copy je. Tapi still penting kan?



KESILAPAN SOLAT JAMAK QASAR: TAPI ANDA TIDAK PERASAN.


Menghadiri ‘conference’ dalam dan luar negara bukan perkara ganjil. Ramai yang pergi dan kembali, bahkan ramai yang berulang-alik ke pelbagai destinasi dengan niat mengembangkan ilmu. Ini perkara rutin bagi seorang researcher atau ahli akademik di universiti atau ‘research centre’. Tidak ketinggalan bagi yang suka melancong, musafir adalah perkara ‘ghalib’.

Sungguhpun setiap musafir dengan niat kerana Allah besar ganjaran pahalanya, namun harus ditelusuri feqah yang berkaitan dengan musafir tersebut, adakah bertepatan dengan syariah? Mungkin ramai yang tidak pernah mengambil kisah akan adab musafir mengikut sunnah. Amat rugi, jika kita tidak mengambil kepentingan dari perkara adab dan sunnah Rasul. Namun perkara sunat bukanlah ‘aula’ jika yang wajib masih terumbang-ambing. Antara sedar atau tidak, ramai yang melakukan kesalahan berulang akan hal yang wajib seperti SOLAT.

Walaupun isu solat jamak atau jamak qasar bukan lagi menjadi topik perbincangan mutakhir ini, namun saya melihat ianya masih lagi perlu diperhalusi kerana masih banyak salah faham yang berlaku. Malah, masalah ini seringkali berlegar-legar dalam kumpulan teman-teman yang bermusafir bersama saya. Tidak kira musafir ke tempat jauh atau dekat, isu solat tidak boleh dipandang remeh. 

Lihat situasi berikut:

Sehingga ke hari ini, masih ramai yang menganggap bahawa solat jamak qasar boleh dilakukan 3 hari pertama berada di sesuatu tempat. Sedangkan menduduki tempat melebihi 3 hari tidak lagi dikira musafir tetapi ‘bermukim’ (sudah gugur taraf musafir). Jadi, solat jamak qasar sama sekali tidak ‘valid’ apabila anda telah sampai ke destinasi. Tiada nas yang membenarkan solat jamak qasar pada 3 hari pertama anda bermukim. Solat jamak qasar hanya ‘valid’ sepanjang perjalanan anda yang melebihi 89 km dan tidak ‘valid’ sebaik tiba di destinasi yang anda ingin duduki melebihi 3 hari. Sekali lagi diingatkan, jamak qasar selama 3 hari hanya dibenarkan untuk orang yang benar-benar singgah tidak melebihi tiga hari di sesuatu tempat.



Namun, anda masih diberi rukhsah untuk menjamakkan solat apabila berada dalam situasi yang sukar. Dan jamak ini dibenarkan sepanjang tempoh mukim atas sebab-sebab yang diizinkan syarak. Salah faham berlaku apabila kebanyakan kita tidak jelas akan perbezaan antara solat jamak qasar dan solat jamak. Mungkin silibus pendidikan Islam di peringkat sekolah perlu dikaji semula kerana belum mampu memberi kefahaman tentang masalah feqah yang paling utama ini. Ataupun ustaz ustazah perlu mengkaji kaedah pengajaran agar lebih berkesan dan dapat difahami oleh pelajar di sekolah.



Sedikit pencerahan tentang solat qasar dan solat jamak.



1) Solat Qasar



Sekiranya anda bermusafir ke sesuatu tempat yang perjalanannya melebihi dua marhalah atau 89 kilometer, maka diharuskan untuk mengqasarkan solat.



(Dua marhalah bersamaan empat burudin di mana setiap burudin mempunyai empat farsakh dan setiap farsakh terdiri daripada 5514 meter mengikut kiraan moden. Dari itu, dua marhalah adalah bersamaan 89 km.)



“Dan apabila kamu musafir di muka bumi, maka kamu tidaklah berdosa mengqasarkan (memendekkan) solat jika kamu takut diserang oleh orang kafir…” [an-Nisa’ : 101]



Bahkan dalam satu hadith Riwayat An-Nasa’i dan Abu Daud, Rasulullah s.a.w mengharuskan para sahabat mengqasarkan solat walaupun bermusafir dalam keadaan aman.



Qasar adalah memendekkan solat, yang 4 kepada 2.



Syarat qasar :



1) Jarak perjalanan > 89 km



2) Bermusafir tidak melebihi 3 hari penuh (tidak termasuk hari berangkat dan pulang)



3) Sudah memulakan perjalanan dan keluar dari mukim atau kawasan kampungnya.



Apa bezanya solat qasar dan solat jamak?



2) Solat jamak



Pada asasnya, solat jamak tidak berkaitan secara langsung dengan solat qasar dan ianya boleh dilakukan atas pelbagai keperluan yang dibenarkan syarak. Solat jamak maksudnya menghimpunkan solat tanpa mengurangkan rakaat.



Perkara yang membolehkan jamak:



Dalam Syarah Muslim, Imam al-Nawawi r.a berkata: “Beberapa imam membolehkan jamak bagi orang yang tidak musafir, bila terdapat suatu kepentingan, asalkan hal itu tidak dijadikan kebiasaan. Ini juga merupakan pendapat Ibnu Sirin dan Asyhab dari golongan Maliki, juga pendapat al-Quffal dan al-Syasy al-Kabir dari golongan Syafi’i, juga dari Ishak Marwazi dan dari jemaah ahli hadis, serta pendapat yang dipilih oleh Ibnul Mundzir. [al-Majmu’, jil. 4, ms. 264]



Dalam kitab feqah karangan Dr. Basri Ibrahim ada menjelaskan keharusan jamak kepada beberapa golongan yang memerlukan seperti sakit, ketakutan, pekerjaan yang punya maslahat kepada umat, bencana alam dan musafir. Bahkan syarat bagi musafir untuk menjamakkan solat tidak diwajibkan melebihi dua marhalah. Waima orang yang terperangkap dalam kesesakan jalan raya dan tidak mampu keluar dari situasi tersebut boleh berniat jamak, dan melaksanakan solat jamak ta’khir apabila sampai di rumah. Ini kerana solat jamak tidak terikat kepada syarat jarak perjalanan, musafir, bermukim dan keluar dari mukim.





2 Jenis solat jamak yang anda sedia maklum:



1. Jamak Taqdim iaitu mengerjakan solat Zuhur dan solat Asar dalam waktu Zuhur atau solat Maghrib dan solat Isya’ dalam waktu Maghrib.





Syarat jamak Taqdim :



1) Hendaklah bersolat secara tertib iaitu mendahulukan solat Zuhur daripada solat Asar dan solat Maghrib daripada solat Isya'.



2) Hendaklah niat Jamak Taqdim di dalam solat pertama sebelum salam tetapi yang afdhalnya di dalam takbiratul ihram.



3) Berturut-turut di antara solat yang dijamakkan itu.



4) Berkeyakinan adanya waktu solat yang pertama (Zuhur atau Maghrib) berkekalan sehingga didirikan solat yang kedua (Asar atau Isya’).





2. Jamak Ta’khir pula ialah mengerjakan solat Zuhur dan solat Asar dalam waktu Asar atau solat Maghrib dan solat Isya’ dalam waktu Isya’.





Syarat jamak Ta’khir :



1) Hendaklah berniat jamak ta’khir dalam waktu pertama iaitu Zuhur atau Maghrib. Tidak sah solat jamak ta’khir yang dilakukan akibat luput waktu solat, tanpa diniatkan sedari awal waktu solat yang pertama.





Jadi, apa perbezaan jamak qasar dan jamak?





Sangat berbeza kerana,



1. Jamak qasar bermaksud menghimpunkan dan memendekkan, manakala jamak bermaksud menghimpunkan sahaja.



2. Jamak qasar hanya dibenarkan bagi orang yang sedang bermusafir melebih 2 marhalah dan singgah tidak melebihi 3 hari penuh.



3. Jamak pula dibenarkan pada pelbagai keadaan mengikut keperluan yang syari’e.





Lihat situasi berikut :





Contoh 1: Ulama membincangkan masalah solat jamak sebelum memulakan perjalanan. Jumhur ulama berpendapat, boleh menjamakkan solat sebelum bertolak sekiranya dibimbangi berlaku kesukaran untuk solat dalam perjalanan. Pendapat ini berdasarkan hadith:



"Rasulullah saw menjamakkan solat Zohor dan Asar di Madinah, pada masa itu tiada ketakutan dan tidak pula musafir, Abu al-Zubair berkata : Aku bertanya kepada Sa'ed (iaitu Ibn Jubair), Kenapa baginda melakukan begitu? Dia berkata, Aku telah bertanya Ibn 'Abbas soalan yang sama, dan dia berkata : Baginda tidak mahu sesiapa dikalangan umatnya menghadapi kesukaran" [Hadith Riwayat Muslim no. 705].



Tapi perlu diingat.. yang dibenarkan adalah solat JAMAK, bukan JAMAK QASAR.



Sekali lagi ditekankan bahawa jamak qasar hanya boleh dilakukan apabila anda sudah memulakan perjalanan dan keluar daripada mukim.



“Diantara syarat-syarat sah memendekkan (qasar) solat adalah hendaklah musafir melepasi pagar kampung (balad) yang dimulakan permusafirannya" [al-Fiqh al-Manhaji 1/187].





Contoh 2: Anda sudahpun dalam perjalanan pulang ke rumah. Akibat kesulitan sepanjang perjalanan pulang menyebabkan anda tidak mampu menunaikan solat dalam perjalanan. Sebagai contoh, jalan yang sangat 'jam' (musim perayaan) yang boleh menyebabkan terluput waktu solat. Maka dibolehkan anda jamak ta’khir di rumah. Sekali lagi ditegaskan, dibolehkan JAMAK, bukan JAMAK QASAR. Kerana jamak qasar tidak ‘valid’ apabila anda telah sampai di rumah.





Contoh 3: Apabila mengalami sebarang kesulitan di tempat anda bermukim (musafir yang melebihi 3 hari), maka dibolehkan jamak. Contoh kesulitan berbeza mengikut situasi. Berada di tempat asing memungkinkan kita berhadapan dengan pelbagai masalah. Hanya yang mengalaminya dapat merasakannya. Jangan tinggalkan solat, sebaliknya jamaklah pada sesetengah keadaan yang sulit. Allah telah memberi kelonggaran kepada hamba-hambanya pada setiap keadaan agar kita menjadi hamba yang sentiasa ta’at.



Syeikh Mohammad Salih al-Munajjid juga pernah menyatakan hal ini :

"Dibenarkan bagi seseorang yang bermukim (tidak musafir) menjamakkan dua solat jika ia menjadi terlalu sukar untuk melakukan solat yang kedua pada waktunya. Kebenaran menjamakkan solat adalah LUAS berbanding dengan memendekkan solat, kerana memendek (qasar) solat hanya dibenarkan kepada musafir sahaja. Akan tetapi jamak dibenarkan kepada musafir dan bukan musafir untuk menjamak solat apabila menghadapi kesukaran menunaikan solat samaada pada waktunya atau didalam jemaah".



Dengan itu, jelas sekali ketetapan untuk solat tidak pernah gugur walaupun kita berada dalam kesulitan. Bahkan Allah telah memberi kemudahan untuk kita tetap ‘thabat’ di atas jalan-jalan orang yang abid.



"(Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan dan Dia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran"[al-Baqarah : 185]



"dan Dia tidak menjadikan kamu menanggung sesuatu keberatan dan susah payah dalam perkara agama" [al-Haj : 78]





_________________________________________________________________________________

Disclaimer Note : Setiap pendapat saya adalah bukan pendapat peribadi yang condong kepada mana-mana fahaman. Pangkal dalam setiap hukum syariat Islam adalah dalil dari al-Quran dan hadith. Telah berkata Imam Malik r.a, “mana-mana pendapat yang dilontarkan setiap muslim boleh diambil dan boleh ditolak, kecuali yang datang dari Muhammad s.a.w”. Jadi, sekiranya terdapat pendapat yang tersasar daripada dalil yang sahih, maka lakukan penolakan. Yusuf Qardhawi pernah mengingatkan bahawa setiap muslim adalah tawanan hujah yang kuat serta dalil yang sahih. Dr. Yusuf al-Qaradawi juga telah mengupas mengenai isu jamak dan qasar ini dalam Fatwa Mu‘asarah (1/245, cetakan Dar Uli al-Nuha, Beirut ).







Allah Lebih Mengetahui.

ASMAH ALIAS. UiTM. AS 990, 9 Sept 2012, 22 Syawal 1433 H

Sungguhpun setiap musafir dengan niat kerana Allah besar ganjaran pahalanya, namun harus ditelusuri feqah yang berkaitan dengan musafir tersebut, adakah bertepatan dengan syariah? Mungkin ramai yang tidak pernah mengambil kisah akan adab musafir mengikut sunnah. Amat rugi, jika kita tidak mengambil kepentingan dari perkara adab dan sunnah Rasul. Namun perkara sunat bukanlah ‘aula’ jika yang wajib masih terumbang-ambing. Antara sedar atau tidak, ramai yang melakukan kesalahan berulang akan hal yang wajib seperti SOLAT.
Walaupun isu solat jamak atau jamak qasar bukan lagi menjadi topik perbincangan mutakhir ini, namun saya melihat ianya masih lagi perlu diperhalusi kerana masih banyak salah faham yang berlaku. Malah, masalah ini seringkali berlegar-legar dalam kumpulan teman-teman yang bermusafir bersama saya. Tidak kira musafir ke tempat jauh atau dekat, isu solat tidak boleh dipandang remeh. 
Lihat situasi berikut:
Sehingga ke hari ini, masih ramai yang menganggap bahawa solat jamak qasar boleh dilakukan 3 hari pertama berada di sesuatu tempat. Sedangkan menduduki tempat melebihi 3 hari tidak lagi dikira musafir tetapi ‘bermukim’ (sudah gugur taraf musafir). Jadi, solat jamak qasar sama sekali tidak ‘valid’ apabila anda telah sampai ke destinasi. Tiada nas yang membenarkan solat jamak qasar pada 3 hari pertama anda bermukim. Solat jamak qasar hanya ‘valid’ sepanjang perjalanan anda yang melebihi 89 km dan tidak ‘valid’ sebaik tiba di destinasi yang anda ingin duduki melebihi 3 hari. Sekali lagi diingatkan, jamak qasar selama 3 hari hanya dibenarkan untuk orang yang benar-benar singgah tidak melebihi tiga hari di sesuatu tempat.


Namun, anda masih diberi rukhsah untuk menjamakkan solat apabila berada dalam situasi yang sukar. Dan jamak ini dibenarkan sepanjang tempoh mukim atas sebab-sebab yang diizinkan syarak. Salah faham berlaku apabila kebanyakan kita tidak jelas akan perbezaan antara solat jamak qasar dan solat jamak. Mungkin silibus pendidikan Islam di peringkat sekolah perlu dikaji semula kerana belum mampu memberi kefahaman tentang masalah feqah yang paling utama ini. Ataupun ustaz ustazah perlu mengkaji kaedah pengajaran agar lebih berkesan dan dapat difahami oleh pelajar di sekolah.


Sedikit pencerahan tentang solat qasar dan solat jamak.


1) Solat Qasar


Sekiranya anda bermusafir ke sesuatu tempat yang perjalanannya melebihi dua marhalah atau 89 kilometer, maka diharuskan untuk mengqasarkan solat.


(Dua marhalah bersamaan empat burudin di mana setiap burudin mempunyai empat farsakh dan setiap farsakh terdiri daripada 5514 meter mengikut kiraan moden. Dari itu, dua marhalah adalah bersamaan 89 km.)


“Dan apabila kamu musafir di muka bumi, maka kamu tidaklah berdosa mengqasarkan (memendekkan) solat jika kamu takut diserang oleh orang kafir…” [an-Nisa’ : 101]


Bahkan dalam satu hadith Riwayat An-Nasa’i dan Abu Daud, Rasulullah s.a.w mengharuskan para sahabat mengqasarkan solat walaupun bermusafir dalam keadaan aman.


Qasar adalah memendekkan solat, yang 4 kepada 2.


Syarat qasar :


1) Jarak perjalanan > 89 km


2) Bermusafir tidak melebihi 3 hari penuh (tidak termasuk hari berangkat dan pulang)


3) Sudah memulakan perjalanan dan keluar dari mukim atau kawasan kampungnya.


Apa bezanya solat qasar dan solat jamak?


2) Solat jamak


Pada asasnya, solat jamak tidak berkaitan secara langsung dengan solat qasar dan ianya boleh dilakukan atas pelbagai keperluan yang dibenarkan syarak. Solat jamak maksudnya menghimpunkan solat tanpa mengurangkan rakaat.


Perkara yang membolehkan jamak:


Dalam Syarah Muslim, Imam al-Nawawi r.a berkata: “Beberapa imam membolehkan jamak bagi orang yang tidak musafir, bila terdapat suatu kepentingan, asalkan hal itu tidak dijadikan kebiasaan. Ini juga merupakan pendapat Ibnu Sirin dan Asyhab dari golongan Maliki, juga pendapat al-Quffal dan al-Syasy al-Kabir dari golongan Syafi’i, juga dari Ishak Marwazi dan dari jemaah ahli hadis, serta pendapat yang dipilih oleh Ibnul Mundzir. [al-Majmu’, jil. 4, ms. 264]


Dalam kitab feqah karangan Dr. Basri Ibrahim ada menjelaskan keharusan jamak kepada beberapa golongan yang memerlukan seperti sakit, ketakutan, pekerjaan yang punya maslahat kepada umat, bencana alam dan musafir. Bahkan syarat bagi musafir untuk menjamakkan solat tidak diwajibkan melebihi dua marhalah. Waima orang yang terperangkap dalam kesesakan jalan raya dan tidak mampu keluar dari situasi tersebut boleh berniat jamak, dan melaksanakan solat jamak ta’khir apabila sampai di rumah. Ini kerana solat jamak tidak terikat kepada syarat jarak perjalanan, musafir, bermukim dan keluar dari mukim.




2 Jenis solat jamak yang anda sedia maklum:


1. Jamak Taqdim iaitu mengerjakan solat Zuhur dan solat Asar dalam waktu Zuhur atau solat Maghrib dan solat Isya’ dalam waktu Maghrib.




Syarat jamak Taqdim :


1) Hendaklah bersolat secara tertib iaitu mendahulukan solat Zuhur daripada solat Asar dan solat Maghrib daripada solat Isya'.


2) Hendaklah niat Jamak Taqdim di dalam solat pertama sebelum salam tetapi yang afdhalnya di dalam takbiratul ihram.


3) Berturut-turut di antara solat yang dijamakkan itu.


4) Berkeyakinan adanya waktu solat yang pertama (Zuhur atau Maghrib) berkekalan sehingga didirikan solat yang kedua (Asar atau Isya’).




2. Jamak Ta’khir pula ialah mengerjakan solat Zuhur dan solat Asar dalam waktu Asar atau solat Maghrib dan solat Isya’ dalam waktu Isya’.




Syarat jamak Ta’khir :


1) Hendaklah berniat jamak ta’khir dalam waktu pertama iaitu Zuhur atau Maghrib. Tidak sah solat jamak ta’khir yang dilakukan akibat luput waktu solat, tanpa diniatkan sedari awal waktu solat yang pertama.




Jadi, apa perbezaan jamak qasar dan jamak?




Sangat berbeza kerana,


1. Jamak qasar bermaksud menghimpunkan dan memendekkan, manakala jamak bermaksud menghimpunkan sahaja.


2. Jamak qasar hanya dibenarkan bagi orang yang sedang bermusafir melebih 2 marhalah dan singgah tidak melebihi 3 hari penuh.


3. Jamak pula dibenarkan pada pelbagai keadaan mengikut keperluan yang syari’e.




Lihat situasi berikut :




Contoh 1: Ulama membincangkan masalah solat jamak sebelum memulakan perjalanan. Jumhur ulama berpendapat, boleh menjamakkan solat sebelum bertolak sekiranya dibimbangi berlaku kesukaran untuk solat dalam perjalanan. Pendapat ini berdasarkan hadith:


"Rasulullah saw menjamakkan solat Zohor dan Asar di Madinah, pada masa itu tiada ketakutan dan tidak pula musafir, Abu al-Zubair berkata : Aku bertanya kepada Sa'ed (iaitu Ibn Jubair), Kenapa baginda melakukan begitu? Dia berkata, Aku telah bertanya Ibn 'Abbas soalan yang sama, dan dia berkata : Baginda tidak mahu sesiapa dikalangan umatnya menghadapi kesukaran" [Hadith Riwayat Muslim no. 705].


Tapi perlu diingat.. yang dibenarkan adalah solat JAMAK, bukan JAMAK QASAR.


Sekali lagi ditekankan bahawa jamak qasar hanya boleh dilakukan apabila anda sudah memulakan perjalanan dan keluar daripada mukim.


“Diantara syarat-syarat sah memendekkan (qasar) solat adalah hendaklah musafir melepasi pagar kampung (balad) yang dimulakan permusafirannya" [al-Fiqh al-Manhaji 1/187].




Contoh 2: Anda sudahpun dalam perjalanan pulang ke rumah. Akibat kesulitan sepanjang perjalanan pulang menyebabkan anda tidak mampu menunaikan solat dalam perjalanan. Sebagai contoh, jalan yang sangat 'jam' (musim perayaan) yang boleh menyebabkan terluput waktu solat. Maka dibolehkan anda jamak ta’khir di rumah. Sekali lagi ditegaskan, dibolehkan JAMAK, bukan JAMAK QASAR. Kerana jamak qasar tidak ‘valid’ apabila anda telah sampai di rumah.




Contoh 3: Apabila mengalami sebarang kesulitan di tempat anda bermukim (musafir yang melebihi 3 hari), maka dibolehkan jamak. Contoh kesulitan berbeza mengikut situasi. Berada di tempat asing memungkinkan kita berhadapan dengan pelbagai masalah. Hanya yang mengalaminya dapat merasakannya. Jangan tinggalkan solat, sebaliknya jamaklah pada sesetengah keadaan yang sulit. Allah telah memberi kelonggaran kepada hamba-hambanya pada setiap keadaan agar kita menjadi hamba yang sentiasa ta’at.


Syeikh Mohammad Salih al-Munajjid juga pernah menyatakan hal ini :
"Dibenarkan bagi seseorang yang bermukim (tidak musafir) menjamakkan dua solat jika ia menjadi terlalu sukar untuk melakukan solat yang kedua pada waktunya. Kebenaran menjamakkan solat adalah LUAS berbanding dengan memendekkan solat, kerana memendek (qasar) solat hanya dibenarkan kepada musafir sahaja. Akan tetapi jamak dibenarkan kepada musafir dan bukan musafir untuk menjamak solat apabila menghadapi kesukaran menunaikan solat samaada pada waktunya atau didalam jemaah".


Dengan itu, jelas sekali ketetapan untuk solat tidak pernah gugur walaupun kita berada dalam kesulitan. Bahkan Allah telah memberi kemudahan untuk kita tetap ‘thabat’ di atas jalan-jalan orang yang abid.


"(Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan dan Dia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran"[al-Baqarah : 185]


"dan Dia tidak menjadikan kamu menanggung sesuatu keberatan dan susah payah dalam perkara agama" [al-Haj : 78]




_________________________________________________________________________________
Disclaimer Note : Setiap pendapat saya adalah bukan pendapat peribadi yang condong kepada mana-mana fahaman. Pangkal dalam setiap hukum syariat Islam adalah dalil dari al-Quran dan hadith. Telah berkata Imam Malik r.a, “mana-mana pendapat yang dilontarkan setiap muslim boleh diambil dan boleh ditolak, kecuali yang datang dari Muhammad s.a.w”. Jadi, sekiranya terdapat pendapat yang tersasar daripada dalil yang sahih, maka lakukan penolakan. Yusuf Qardhawi pernah mengingatkan bahawa setiap muslim adalah tawanan hujah yang kuat serta dalil yang sahih. Dr. Yusuf al-Qaradawi juga telah mengupas mengenai isu jamak dan qasar ini dalam Fatwa Mu‘asarah (1/245, cetakan Dar Uli al-Nuha, Beirut ).






Allah Lebih Mengetahui.
ASMAH ALIAS. UiTM. AS 990, 9 Sept 2012, 22 Syawal 1433 H

Thursday, 15 August 2013

Aku tabik dengan KHAIRY JAMALUDDIN!

Haaa.. Lagi update...

Ader aku kesah?

Hahaha.. teda la. aku main ja.
Kamu kenal ka dengan Khairy Jamaluddin?
Yang menteri belia dan sukan yang baru tu bah!
Itu..itu..menantu Pak Lah tu..
Hah! Kenal kan?
Ni bah..

hmm..kenal?

Aku bukan mau bawak isu politik ke apa. tapi dia ni ada upload video. Komen dia pasal isu semasa. Ternyata ramai juga yang sokong cara teguran dia ni. Mungkin aku yang baru jumpa video ni, tapi siapa-siapa yang belum tengok video ni, dipersilakan... Best! Sempoi abis KJ ni.oko


Ni la menteri kita yang agak mesra alam. Walaupun aku tak suka sukan, tapi aku setuju la juga apa yang dia cakapkan ni.